Skip to main content

Az államháztartás 2011 január-februári hiánya 559,7 milliárd forint volt, ami a nyugdíjpénztári vagyon átadás nélkül számított  éves deficit előirányzat  46 %-a.  Tavaly az első két hónapban az éves hiány 40,3%-a keletkezett.. Ezzel összevetve az eddigi egyensúlyi mutatók nem jeleznek drasztikus eltérést a tervezett költségvetési pályától.

Az államháztartás január-februári egyensúlyi helyzetet több egyszeri átmeneti tényező is rontotta. Mindenekelőtt az eddigi nettó kamatkiadások több mint 70 milliárd forinttal meghaladták a megelőző évit, miközben éves szinten nominális csökkenés várható. Ezen túl az úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatoknál – jórészt a tavalyi év végi visszafogások következményeként – januárban igen magas nettó (saját bevételekkel csökkentve számított) költés történt, de ez februárban már nem ismétlődött. A januári megugrás hatása az első két hónap adatain is még erőteljesen megmutatkozik: eddig az év egészére tervezett nettó kiadás 21%-át fizették ki, ami meghaladja az időarányosat.

Az adóbevételek eddigi alakulásán látszik, hogy széles körben toltak át személyi jövedelmeket januárra, emiatt a januári ilyen bevételek gyengébbek, a februáriak viszont erősebbek voltak a szokásosnál.

Önmagukban az eddigi költségvetési adatokból még nem lehet következtetéseket levonni az év egészére várható folyamatokra, a hiánycél tarthatóságára vonatkozóan. Mindenesetre az idei költségvetésben fennálló feszültségeket is jelzi a 250 milliárd forintos kiadási zárolás év eleji végrehajtása.

Akar László, a GKI csoport-vezérigazgatója

Elemzés szerzője