Skip to main content

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011. január elején felmérést végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében. Az 1200 válaszadó cégtől egyebek mellett azt kérdeztük, hogy a minimálbéres munkaköröktől eltekintve átlagosan milyen mértékű bruttó béremelést terveznek idén.

Az APEH 2009-es nyilvántartása szerint a Magyarországon működő 362 ezer cég 16%-a rendelkezik 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevétellel. E vállalati kör 1,3 millió főt meghaladó dolgozói állománya az összes foglalkoztatott 63%-át képviseli.

Eszerint 2011-ben a cégeknek még egyharmada semtervez bruttó béremelést a nem minimálbéres munkakörökben, vagyis több mint kétharmaduk nem emel bért. Az emelést tervező vállalatok 14%-a a várható infláció alatti (1-3%-os), 62%-a 4-5%-os, míg 24%-a ennél nagyobb mértékű emelést tervez.

 

A cégek megoszlása a 2011-re tervezett bruttó béremelés mértéke szerint* (%)

GKI
* 250 millió forintot meghaladó árbevételű cégek nem minimálbéres munkaköreiben
 

Legnagyobb arányban a bányászat, energiaszektor cégei terveznek emelést (csaknem felük), míg legkisebb arányban a gazdasági szolgáltatást nyújtó, valamint az építőipari cégek (16-16%-uk).

A béremelés – az egykulcsos szja bevezetése illetve az adójóváírás csökkentése miatt – feltehetőleg az alacsonyabb jövedelműekre koncentrál, körükben azonban így sem lesz jellemző a reálkereset növekedése. (A gyermek-kedvezmény kihasználására is korlátozottak lesznek a lehetőségeik.) A minimálbérek megállapodás szerinti 6,1%-os (78 ezer forintra történő) emelése például önmagában alig növeli a nettó keresetet, vagyis kb. 3%-kal csökkenti a reálkeresetet. A GKI januári felmérése szerint a magyar lakosság az elmúlt hónapokhoz képest kissé romlónak érezte pénzügyi helyzetének a következő egy év során várható alakulását.

A GKI előrejelzése szerint 2011-ben a reálkereset (és a reáljövedelem is) összességében 2,5% körüli mértékben emelkedik. Mivel azonban elsősorban a magas jövedelműek pozíciója javul – akik főleg megtakarításaikat növelik -, a lakosság vásárolt fogyasztása ennél kisebb mértékben, 2% körül fog emelkedni.

Kontakt: Udvardi Attila Oldal küldése ismerősnek

Elemzés szerzője