Skip to main content

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a hazai kkv-szektor szolgáltatóváltási attitűdjét vizsgálva 2011 őszén 1500 hazai vállalatot kérdezett meg, s számos figyelemre méltó megállapításra jutott. Meglepő, hogy öt vállalatból kettő még egyáltalán nem kapott ajánlatot az energiakereskedő-váltással kapcsolatban.

A piacliberalizációnak köszönhetően minden üzleti fogyasztó számára biztosított a lehetőség, hogy a számára szükséges villamos energiát saját döntése alapján választott partnertől vásárolja meg. A 2008-ban kezdődött nemzetközi gazdasági válság óta az üzleti élet szereplőinél érezhetően előtérbe kerül a költségcsökkentési lehetőségek keresése. Ezek közül az egyik lehetőség a villamosenergia árának mérséklése. Ennek megfelelően a kis- és közepes méretű vállalkozások számára az energia beszerzés kapcsán olyan árelőnyt jelenthet egy megfelelően megválasztott kereskedő, illetve szerződés, amely kedvező hatással lehet a versenyképességükre. Erre az érintett vállalatoknak napjainkban jó esélye lehet, mivel a kereskedők jellemzően az őszi-téli időszakban keresik meg ajánlatukkal lehetséges partnereiket.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a hazai kkv-szektor szolgáltatóváltási attitűdjét vizsgálva 2011 őszén 1500 hazai vállalatot kérdezett meg, s számos figyelemre méltó megállapításra jutott. Meglepő, hogy öt vállalatból kettő még egyáltalán nem kapott ajánlatot az energiakereskedő-váltással kapcsolatban. Ez azért is érdekes, mert minél nagyobb arányt képvisel a villamos energiához kapcsolódó számla egy vállalat költségein belül, annál fontosabb döntési szempont az ár. A GKI megállapította, hogy a korábban már kereskedőt váltók elégedettebbek a jelenlegi árszinttel a nem váltóknál, sőt, összességében is elégedettebbek a kereskedőjükkel, tehát a váltás jellemzően nagyobb elégedettséget eredményezett. A kutatásban résztvevő vállalkozások számára fontos szempont volt az is, hogy magyar tulajdonú energiakereskedővel szerződjenek.

Elemzés szerzője