Skip to main content

A vállalatok fejlesztési törekvéseit Magyarországon is elsősorban a piaci kilátások határozzák meg, a finanszírozási körülmények szerepe jóval gyengébb. Megjelent a Munkaügyi Szemle 2012/1. számában.

Az OFA/10341/0004. szerződéssel támogatott empirikus vizsgálatunk szerint a vállalatok fejlesztési törekvéseit Magyarországon is elsősorban a piaci kilátások határozzák meg, a finanszírozási körülmények szerepe jóval gyengébb. A beruházások és innovációk végrehajtása elsősorban a műszaki végzettségűek iránti keresletet növelheti, a szakképzetlen dolgozók körében viszont gyakran leépítésekre vezet. A vállalatok igénye és az állást keresők kompetenciái azonban nemcsak a szakmastruktúrában térnek el. A korábban megvalósított fejlesztéseknek a válság idején munkahely megtartó szerepe volt. A jövőbeni fejlesztések munkaerő-igényének kielégítésében mind az üzleti szektor szereplőinek, mind a szakpolitikáknak fontos tennivalói vannak. A vállalatoknak komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük a munkaerő toborzás korszerűsítése és megfelelő munkaerő képzése terén. A foglalkoztatáspolitika ne csak a szociális szempontokra koncentráljon, hanem a vállalatok igényeire is. Az oktatási rendszer jelentős reformra szorul, gyakorlatiasabb képzésre van szükség. A gazdaságpolitika a munkaerőterhek mérséklésével és az innovációbarát környezet javításával mozdíthatja elő a foglalkoztatás javítását. Megjelent a Munkatudományi Figyelő 2012/1. számában.

A teljes cikk letölthető innen.

Elemzés szerzője

Az OFA/10341/0004. szerződéssel támogatott empirikus vizsgálatunk szerint a vállalatok fejlesztési törekvéseit Magyarországon is elsősorban a piaci kilátások határozzák meg, a finanszírozási körülmények szerepe jóval gyengébb.

Olvasson tovább

Elemzés szerzője