Skip to main content

Az NGM által nyilvánosságra hozott jelentéshez kapcsolódva két tényező igényel kiemelést.

1. Az idei többször módosított éves pénzforgalmi hiánycél teljesülésének fennmaradtak kisebb bizonytalanságai, a GKI szerint némi túllépés elképzelhető.

A novemberi adat alapján a központi alrendszer decemberi deficitje legfeljebb 274 milliárd forint lehet, ami látszólag a szokásosnál jóval enyhébb követelmény. Ennek megítélésekor azonban figyelembe kell venni, hogy a megyei önkormányzatok adósságainak átvállalására és néhány más kiadásra a Parlament által jóváhagyott 333 milliárd forintos rendkívüli kiadás ebben a hónapban jelentkezik majd, továbbá az EU Bíróság ítélete miatti rendkívüli áfa visszaigénylések jelentősebb része decemberi lehet. Ugyanakkor beérkezik majd az utolsó hónapban az államosított magán nyugdíjpénztári vagyonból betervezett összegből még hátralevő mintegy 110 milliárd forint. Így a rendkívüli tényezők nélkül számítva lényegében egy kiegyensúlyozott decemberi költségvetésre van szükség az éves hiánycél eléréséhez, ami elérhető lehet.

A végső egyenleg szempontjából a fő bizonytalanság a társasági adó befizetések ( a decemberi adófeltöltések) alakulása, különösen azért, mert idén újra jelentős vállalati pénzügyi veszteségekre lehet számítani a vállalati deviza hitel állományokon elszenvedett újabb árfolyamveszteségek miatt. Emellett kockázatot jelenthet a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak a kézbentartása azért is, mert idén a kifizetések egy részének a jövő évre történő áttolása aligha járható a 2012-es költségvetési feszültségek miatt.

2. A jelentésből figyelemre méltó, hogy a közölt adatokból számítva a a központi költségvetés adóssága 2011 november végén a GDP 76,7 %-át tette ki, ami meghaladja a 2010 végi 74,9 %-ot. A közölt kimutatás szerint az államosított magán nyugdíjpénztárakból származó vagyonból az év során mintegy 1360 milliárd forint állampapírt vontak be, de az ebből következő adósságcsökkenést lényegében elvitte a devizaadósságon november végéig elszenvedett 1174 milliárd forintos árfolyamveszteség.

 

Akar László, a GKI-csoport vezérigazgatója
 

Elemzés szerzője