Skip to main content

A GKI felháborítónak tartja azt a vádaskodást és azt az '50-es éveket idéző stílust, amit az NGM megengedett magának a keresetekről szóló cikkünkkel kapcsolatban. Nem mellékesen az NGM valamennyi állítása téves.

Az NGM azt állítja, hogy az elemzésünk megfeledkezett a gyermekkedvezmény hatásának figyelembe vételéről. Ezzel szemben a tény az, hogy az elemzésünk 2. oldalának utolsó bekezdése és a 3. oldalon lévő ábra teljes egészében ezt mutatja be. Azt ugyanis, hogy 2012. I. negyedévében a családi kedvezménnyel együtt számított reálkereset index gyermekszámtól függően 2,2-3,4% közötti csökkenést mutat, a gyermekteleneknél (illetve családi pótlékra nem jogosult gyermekkel rendelkezőknél) pedig 4%-os a mérséklődés. Sőt azt is bemutattuk, hogy 2011 egészével együttesen számolva egyelőre még a gyermekeseknél reálkereset-növekedés adódik, a gyermekteleneknél pedig reálkereset-csökkenés.

Az NGM szakemberei pontosan tudják, hogy az az elemzés amit a GKI készített, a részletes KSH munkaerő statisztikából készült. Ezen adatállomány szerint a minimum 5 főt foglalkoztató cégeknél az év első 5 hónapjában éves összehasonlításban 1,6%-kal csökkent a versenyszféra alkalmazotti létszáma. Ezen belül a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 41 ezerrel esett vissza, a részmunkaidősöké 11 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottak nélkül nézve a költségvetési szektorban is csökkent az állomány, a közfoglalkoztatottakkal együtt emelkedett.

Miközben az NGM szemünkre veti, hogy nem említjük meg, hogy a reálkeresetek alakulásában jelentős hatása volt annak, hogy nőtt a közfoglalkoztatás aránya, a GKI elemzésének első bekezdése kiemelten is bemutatja, hogy az összességében 3,7%-os reálkereset-csökkenés közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,3%-os.
 
Ha a GKI téved, elismeri. Most erre nekünk nincs okunk.
 
GKI Gazdaságkutató Zrt.
 
Az eredeti cikket letöltheti a mellékelt .pdf állomány formájában.

Elemzés szerzője