Skip to main content

A hvg.hu 2012. december 5-én megjelent cikkének kommentárja Karsai Gábor tollából

 A „Súlyos milliárdokhoz jutottak a Századvég nagy elődei” cím azt a képzetet kelti az olvasóban, mintha a szakmai tanácsadás és elemzés lényege a mindenkori kormányzat és csókosai közötti „buli” lenne. Tovább…

Csakhogy, ha egy kormány kérdez, az szerintem érdem. Ha ezt nem csak egyetlen központi intézmény teszi, hanem a különböző állami intézmények külön-külön is megteszik, kiválasztva a szakterületükhöz legjobban értő elemző céget, az még inkább az. Ha pedig sokaktól kérdeznek, többféle véleményre kíváncsiak, illetve versenyeztetés keretében döntenek, az különösen örvendetes.

A mostani állam nem kérdez. Csak megbízást ad egy-két, hozzá szorosan kötődő cégnek. Lehet, hogy az előző kormány felesleges kutatásokat is megrendelt. Lehet, hogy a tanácsok vagy elemzések sem voltak mindig egyformán jól hasznosíthatók. De az a kár, amit a kérdések hiánya, a szakmai kutató és tanácsadó cégek véleménye iránti közömbösség, általában a kontroll kikapcsolása okoz, nagyságrendekkel nagyobb lehet ennél.

A hvg.hu cikke elérhető itt.

Elemzés szerzője