Skip to main content

A 2014-18-as időszak kormányzati teendőinek szakmai koncepciója (Első változat)

Jelen tanulmány a Táncsics Alapítványtól kapott felkérés nyomán a GKI-nál elindult közgazdasági kutatás első terméke. A kutatás egy a 2014-18-as időszakra szóló gazdasági kilábalási koncepció szakmai tartalmának a kidolgozására irányul. A tanulmány a jelenlegi ismeretek és a vizsgált 2014-18-as időszak kezdetéig tartó legvalószínűbbnek tekinthető gazdasági előrejelzések alapján készült.

A mostani összeállítás tudatosan nem foglalkozik a múltbeli folyamatok (a hogyan jutottunk el 2014-ig) elemzésével, döntően a 2014-re várható kiinduló helyzetek, jellemző tendenciák bemutatására és különösen a 2014-18-ra szükséges és lehetséges gazdasági stratégia, szakmai politikák, fő kormányzati beavatkozások leírására törekszik. Az abban foglaltakat a kutatás előzetes eredményeinek kell tekinteni, amelyek a későbbiekben még változhatnak.

A mostani anyag annyiban is első változat, hogy abban az egyes fejezetek még különböző mélységben vannak kifejtve. Ez részben abból adódik, hogy az egyes résztémák kutatásánál az előrehaladás eltérő ütemű, így az is tükröződik benne, hogy a 2014-re várható induló helyzet különböző összefüggésekben más-más mértékben látható előre.

A kutatás a későbbiekben folytatódik. A jelen tanulmányban foglaltak rendszeres felülvizsgálatra, kiegészítésre, átdolgozásra és aktualizálásra kerülnek. Ezen aktualizálások során kell majd figyelembe venni a gazdasági folyamatok újabb tényeit, a különböző kormányzati intézkedések további hatásait, a kormány politikájának esetleges újabb fordulatait, illetve a nemzetközi környezet változásait.(Az utóbbi két összefüggésben a 2014-ig fennálló bizonytalanságok a szokásosnál jóval nagyobbak.)
 

A teljes szakmai koncepció letölthető innen.

A prezentáció letölthető innen.

Elemzés szerzője