Skip to main content

GKI vezérigazgató-helyettese. Az Ekonomi a G7 véleményrovata itt olvasható.

 

A kormány a gazdasági gondokat szívesen vezeti vissza külső tényezőkre, például a szankciós válság vagy a háborús infláció szlogenjeire hivatkozva. Ugyanakkor gyakoribbá váltak a belső ellentétek, amit jól mutat a kormány és a jegybank, vagy az egyes kormányzati tárcák közötti feszültség. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaságnak át kell állnia egy uniós forrás nélküli létre, míg Matolcsy György MNB-elnök az euró bevezetését tartja prioritásnak, ha elérjük az EU átlagos fejlettségi szintjének közel 90%-át.

Infláció terén eltérő vélemények vannak a kormányon belül. Nagy Márton az inflációs cél megemelésével a növekedést kívánja segíteni, míg az MNB hű marad az inflációs célhoz, de a kormány politikái miatt későbbre teszi annak elérhetőségét. A Pénzügyminisztérium azonban elhatárolódott Nagy Márton nézeteitől. Az inflációs cél mellett az államháztartási deficit is gondot okoz, mivel a költségvetési hiány csökkentése a bevételek inflációval történő növelését is magában foglalja.

Magyarország gazdaságpolitikája nem alkalmazza az inflációt a strukturális feszültségek kezelésére. Ráadásul az EU energiatámogatási intézkedések megszüntetését sürgeti, azonban a magyar kormány továbbra is ragaszkodik a rezsicsökkentés politikájához.

 

Elemzés szerzője

  • dr. Karsai Gábor

    Kutatási terület: A makrogazdaság és gazdaságpolitika elemzésén túl a belkereskedelemmel is foglalkozik, megvizsgálva a kereskedelmi politikák hatásait és azoknak a gazdaságra gyakorolt befolyását.