Skip to main content

Az elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesés után a GKI Gazdaságkutató által az EU támogatásával készített felmérés júliusi adatai szerint a konjunktúraindex ismét emelkedett, ezzel visszaállva az áprilisi szintre. Több pozitív változás is körvonalazódik a horizonton, de néhány aggodalomra okot adó jelet is érdemes kiemelni.

 

  • Pozitív jelek az üzleti és fogyasztói kilátásokban: Mindkét területen érzékelhető javulás következett be. Kiemelkedően a foglalkoztatási várakozások is élénkültek, bár a lakosság munkanélküliségtől való félelme némileg erősödött.
  • Változatlan céges áremelési törekvés, fokozódó fogyasztói inflációs várakozás: Júliusban a vállalkozások áremelési tervei gyakorlatilag nem változtak, a fogyasztói inflációs várakozások azonban enyhén nőttek.
  • Az üzleti bizalmi index dinamikája: Júniusban az index 7 ponttal esett, majd júliusban 3 ponttal nőtt. Az üzleti szektor minden vizsgált ágazatában növekedést regisztráltak, bár a bizalom még mindig visszafogott.
  • A fogyasztói bizalmi index 14 havi csúcsra emelkedett: A lakosság optimistábban látja saját pénzügyi helyzetét a következő évben, mint egy hónappal ezelőtt.
  • Elbocsátás és létszámbővítés: Bár a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága javult, az elbocsátást tervező vállalkozások még mindig többségben vannak.
  • A magyar gazdaság jövőbeli helyzete: A júniusi erős esés után az üzleti szféra júliusban optimistább lett, bár a lakosság körében enyhe romlást észleltek.
  • A GKI Gazdaságkutató által használt módszertan az Európai Bizottságéval összhangban készült. A konjunktúraindex a lakossági és az üzleti bizalmi index súlyozott átlagaként jön létre. Az adatok szezonális hatásoktól mentesítettek, így a havi eltérések mögött valódi gazdasági tényezők állnak.
  • Összefoglalva, júliusban számos pozitív jel mutatkozott a magyar gazdaságban. A GKI konjunktúraindex emelkedése azt jelzi, hogy a gazdasági kilátások stabilizálódni kezdtek, de még számos kihívással kell szembenéznünk a közeljövőben.
Felmérési összefoglaló letöltése

 

Elemzés szerzője

  • Petz Raymund

    Kutatási terület: Az építőipar és az ingatlanpiac aktuális trendjeivel foglalkozik, emellett pedig a konjunktúra-kutatás és a matematikai-statisztikai modellezés terén is aktív.