Skip to main content

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2023. júliusi felmérése alapján a lakosság lakásvásárlási, felújítási és korszerűsítési tervei a tavalyi nagy esés után csak nagyon lassan élénkülnek. A 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív mintával készült kutatás a lakásfelújítási és korszerűsítési szándékok következő egy évi alakulását vizsgálta.

 

Az eredményekből kiderült, hogy azoknak a háztartásoknak a száma, melyek a következő évben nagyobb összeget szánnak lakásukra, 2022 második negyedévében érte elcsúcspontját. Az Otthonfelújítási program, mely jelentős támogatásokkal segítette a gyermeket nevelő családokat, kifutott, és ezeket a támogatásokat 2022. december 31-ig el kellett számolniuk.

A program végeztével jelentős esés következett be a lakásfelújítási tervekben, amit a hitelkamatok emelkedése, a hitelfelvétel visszaesése és a felgyorsuló infláció is erősített. A 2023-as év elején értük el a mélypontot ebben a trendben, de azóta, ha apró lépésekben is, a várakozások pozitív irányba mozdultak el. A kivitelezési díjak továbbra is emelkednek, azonban a korábbiakhoz képest ma már könnyebb kivitelezőt találni.

A legújabb adatok szerint a háztartások 6,7%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő évben lakóingatlanára, míg 18,5%-uk valószínűleg ezt tervezi. Egy negyedévvel korábban ezek az arányok 4,9% és 19,6% voltak, tehát a biztosan felújító családok száma emelkedett, míg a bizonytalanabb szándékúaké csökkent.

Az életkorral párhuzamosan csökken a felújítási szándék. A 30 év alattiak körében 9% tervez biztosan, és 20% valószínűleg felújítást, míg a 60 év felettiek esetében ezek az arányok 3% és 12%. A településtípusok között nincsenek jelentős különbségek, a korábban tapasztalt nagyobb aktivitás a községekben a jelenlegi felmérés során már nem volt érezhető.

 

Teljes tanulmány letöltése

 

Elemzés szerzője

  • Petz Raymund

    Kutatási terület: Az építőipar és az ingatlanpiac aktuális trendjeivel foglalkozik, emellett pedig a konjunktúra-kutatás és a matematikai-statisztikai modellezés terén is aktív.