Skip to main content

Augusztusban az elmúlt öt hónap legmagasabb értékét érte el a GKI konjunktúraindex, melyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített el az EU támogatásával. A felmérésből kiderült, hogy a magyar üzleti és lakossági várakozások érezhetően pozitívabbá váltak, különösen figyelemre méltó az elmúlt 16 hónap csúcsát elérő fogyasztói bizalmi index.

 

Az üzleti várakozások szerény mértékű emelkedése volt tapasztalható, bár a júniusi nagy esést még nem sikerült teljes mértékben ledolgozni. Ebben az időszakban az építőipar kivételével javuló ágazati kilátásokat észleltek.

Az iparban az elmúlt három hónapos termelés értékelése pozitívabb lett, és a termelési kilátások is érezhetően javultak. Azonban az építőiparban a rendelésállomány és a termelés értékelése jelentősen romlott. Ezzel ellentétben a kereskedelemben az eladási pozíció kedvezőtlenebbé vált, de a rendelésállomány megítélése javult.

Fontos kiemelni, hogy a lakosság várakozásai a nyári hónapokban folyamatosan nőttek, aminek eredményeképpen a GKI fogyasztói bizalmi index 16 havi csúcsra emelkedett.

Augusztusban az üzleti szféra áremelési tervei és a fogyasztók inflációs várakozásai is csak minimálisan változtak. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az üzleti szféra szinte változatlanul ítéli meg, míg a lakosság valamelyest optimistább lett.

A GKI konjunktúraindex az üzleti és a lakossági bizalmi index súlyozott átlagaként kerül kiszámításra, az Európai Bizottság módszertanát követve. A kutatás az ágazati kilátásokra és várakozásokra koncentrálva ad betekintést a magyar gazdaság állapotáról és trendjeiről.

Tanulmány letöltése

Elemzés szerzői

  • dr. Karsai Gábor

    Kutatási terület: A makrogazdaság és gazdaságpolitika elemzésén túl a belkereskedelemmel is foglalkozik, megvizsgálva a kereskedelmi politikák hatásait és azoknak a gazdaságra gyakorolt befolyását.

  • Petz Raymund

    Kutatási terület: Az építőipar és az ingatlanpiac aktuális trendjeivel foglalkozik, emellett pedig a konjunktúra-kutatás és a matematikai-statisztikai modellezés terén is aktív.